De 10% Regeling

Hebt u niet het hele jaar een toeslagpartner of medebewoner? En stijgt het jaarinkomen van deze persoon na zijn vertrek? Dit inkomen telt ook nog mee over de periode voor zijn vertrek. Het kan dan gebeuren dat u daardoor toeslag moet terugbetalen.

Soms kunt u dat voorkomen door te vragen om een stijging van het inkomen niet mee te tellen voor al uw toeslagen. Dat heet de ‘10%-regeling’. Hierna leest u wanneer u hierom kunt vragen.

Het inkomen van uw oud-bewoner is na vertrek meer dan 10% gestegen

Moet u daardoor toeslag terugbetalen? Dan kunt u ons vragen het extra inkomen niet mee te tellen over de periode dat u nog samenwoonde. Dat kan als het gaat om een ex-toeslagpartner, bijvoorbeeld na een scheiding. Maar ook als het gaat om een oud-medebewoner voor de huurtoeslag.

Voorbeeld: uw ex gaat meer verdienen na de scheiding

U en uw ex kregen samen zorgtoeslag. Per 1 maart bent u gescheiden. Na de scheiding gaat uw ex € 400 per maand meer verdienen. Zijn jaarinkomen stijgt hierdoor meer dan 10%.

Omdat het jaarinkomen van uw ex meetelt voor uw zorgtoeslag in de periode tot 1 maart, berekenen we de toeslag opnieuw. Daardoor moet u toeslag terugbetalen.

U kunt dan vragen om de toeslag tot 1 maart  te berekenen zonder het extra inkomen van uw ex.

Voorbeeld: uw medebewoner voor de huurtoeslag verhuist

U hebt huurtoeslag. Uw zoon gaat per 1 juni het huis uit en gaat dan € 2.000 per maand verdienen. Zijn jaarinkomen stijgt hierdoor meer dan 10%.

Omdat het jaarinkomen van uw zoon meetelt voor uw huurtoeslag in de periode tot 1 juni, berekenen we uw toeslag opnieuw. Daardoor moet u toeslag terugbetalen.

U kunt dan vragen om uw toeslag tot 1 juni te berekenen zonder het inkomen van uw zoon.

Is uw toeslagpartner overleden?

Ook dan kunt u soms gebruikmaken van de 10%-regeling. Dat kan als de toeslag op naam van uw toeslagpartner stond. Is na het overlijden uw eigen inkomen meer dan 10% toegenomen, bijvoorbeeld door een nabestaandenpensioen? Als u daardoor toeslag moet terugbetalen, kunt u ons vragen om uw toeslag te berekenen zonder de stijging.

Staat de toeslag op uw naam? Dan kunt u geen gebruikmaken van de regeling.

Voorbeeld

U en uw partner kregen samen huurtoeslag. Na het overlijden van uw partner per 1 april krijgt u een nabestaandenuitkering van € 1.000 per maand. Uw jaarinkomen stijgt hierdoor meer dan 10%.

Omdat uw jaarinkomen meetelt voor de huurtoeslag in de periode tot 1 april, berekenen we de toeslag opnieuw. Daardoor moet u toeslag terugbetalen.

Stond de toeslag op naam van uw partner? U kunt dan vragen om de toeslag tot 1 april te berekenen zonder uw nabestaandenuitkering.

Gerelateerde berichten

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn

Het hoofddoel van de stichting is gericht op het welzijn van de huisdieren van mensen die (tijdelijk) zelf zijn aangewezen op de voedselbank of op financieel gelijk…

Ziektekosten Belasting Aftrekbaar

Sommige ziektekosten kunt u van uw belasting aftrekken. Deze kosten heten specifieke zorgkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor medicijnen of hulpmiddelen. Aftrek zorgkosten Als u zorgkosten hebt, mag…

Zorgverzekering uitleg

Zorgverzekeraars bieden verschillende zorgverzekeringen aan. U kunt zich namelijk op verschillende manieren verzekeren. Restitutiepolis U kunt kiezen voor een restitutiepolis. U kiest zelf uw zorgverlener. Raadpleeg de…

Verschillen tussen de Zorgwetten

Langdurige zorg en ondersteuning thuis kan geregeld worden door de gemeente (Wet maatschappelijke ondersteuning, Wmo), de wijkverpleging (Zorgverzekeringwet) of het zorgkantoor (Wet langdurige zorg, Wlz). Vanuit welke wet…

Help ondernemers door de coronacrisis

Kleine ondernemers geven kleur, vernieuwing en persoonlijkheid aan een globale economie die er overal steeds meer hetzelfde uitziet. Stel je een stadscentrum voor zonder lokale winkels, galerien,…

Loon Suppletie (Uwv)

Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt en gaat u weer aan het werk? Dan kan het zijn dat u minder gaat verdienen dan u volgens UWV nog kunt verdienen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *